Gerdmans köper upp konkurrenten Runelandhs.

Det svenska företaget Gerdmans Inredningar AB har genom sitt tyska moderbolag Takkt Group köpt upp en av sina svenska konkurrenter, Runelandhs. Runelandhs som grundades 1992 har på i jämförelsevis kort tid samlat ihop ett gediget sortiment med över 15 tusen artiklar, något som Gerdmans VD Anders Magnusson säger är en av de mer attraktiva aspekterna med köpet av Runelandhs. Runelandhs har sedan 2012 ägts av amerikanska Brady Corporation.

Båda Gerdmans och Runelandhs arbetar med så kallad B2B inredningsförsäljning, alltså försäljning av inredning till andra företag. Både Gerdmans och Runelandhs fokuserar på försäljning till kontor, lager och industri. Runelandhs har sin bas i Kalmar, där 20 anställda jobbar. Gerdmans har sin svenska bas i Markaryd, Gerdmans har också kontor i Sandvika, Norge, Nivå, Danmark och Espoo, Finland. Vad som händer med Runelandhs kontor i Kalmar och de 20 anställda där är ännu oklart, varken Gerdmans eller Runelandhs har kommenterat något om detta. Det vi vet är att ansvarig för Runelandhs, Sven Hansson, kommer fortsätta som ansvarig även efter Gerdmans helt har tagit över Runelandhs. Då den ansvarige för Runelandhs kommer ha kvar sin position, kan vi anta att kontoret och de anställda får vara kvar i Kalmar.

Takkt Group har genom sin VD gjort uttalanden om upphandlingen av Runelandhs, VD på Takkt Group, Felix Zimmermann har angående upphandlingen av Runelandhs sagt att
”Då Runelandhs saknar egna lokaler, kan vi genom att använda Gerdmans lagerlokaler göra Runelandhs köpvillkor och produkttillgänglighet bättre”.

Upphandlingen kostade 174 miljoner kronor, samt att Runelandhs gjordes fri från finansiella skulder. Enligt Claude Tomaszewski, CFO på Takkt Group, har Takkt Group pengar över för att köpa upp ytterligare företag, om de ser ett behov för det. Runelandhs förväntas generera försäljning på över 145 miljoner kronor under räkenskapsåret 2017/2018, som för Takkt Group slutar sista juli 2018. Runelandhs förväntas också ha en EBITDA marginal på runt 12%, vilket kan vara en av anledningarna till att Takkt Group fann företaget värt att köpa.

Runelandhs blir i och med uppköpet ett dotterbolag till Gerdmans.

Gerdmans Kontorsmöbler finns även i Finland, Danmark och Norge.