Riskkapitalbolag får fart på utköpscaser

M&A-året 2023 ser ut att bli riktigt hett, enligt nyheten från Dagens Industri. Det finns flera faktorer som driver utköpscaser just nu, bland annat industriella köpare med urstarka balansräkningar, exitsugna riskkapitalbolag och utlänningar som lockas av valutadopningen.

Vad är ett riskkapitalbolag?

Riskkapitalbolag är ett företag som sätter in kapital i andra bolag för att generera vinst. Det finns olika sorters riskkapitalbolag som alla har unika investeringsstrategier. Riskkapitalbolag har ofta storleken och resurserna att göra större köp och investeringar än andra företag.

Det har gjorts många stora utköp från börsen genom åren. En av de största de senaste åren var när H&M köpte upp det norska moteföretaget Carlings för drygt 1,5 miljarder kronor. Ett annat stort utköp som gjordes var när riskkapitalbolaget EQT köpte upp det svenska företaget Securitas Direct för 5,3 miljarder kronor.

Enligt nyheten från Dagens Industri så pekar rådgivare inom företagsaffärer ut vilka bolag som kommer att bli mest eftertraktade och vilka som ingen köpare vill ha. Enligt dem så är fokus på de branscher som är mest digitala och som påverkas minst av pandemin. De branscher som förväntas kunna dra nytta av den ekonomiska återhämtningen är bland annat teknik och försäkringar.

På grund av den stigande efterfrågan på att köpa upp bolag från börsen, så är detta ett perfekt läge att tjäna pengar för riskkapitalbolag. Riskkapitalbolag har ofta kontakter som kan hjälpa dem att nå ut till företag som är intressanta att köpa upp, samt att de har tillgång till den kapital som krävs för att göra större köp.

Riskkapitalbolag är viktiga

Allt detta betyder att riskkapitalbolag är ett viktigt verktyg för att se till att utköpscaser både sker men också att de blir lyckade. Med så många möjligheter att generera vinst, är det inte konstigt att riskkapitalbolag är så eftertraktade just nu.

Källa: https://www.di.se/nyheter/det-laggs-en-hel-del-energi-pa-utkopscase-fran-borsen-just-nu/